Parkens dag och hemmafruar

Parkens dag i Långbro Park, ska bli av 20 augusti. Vilket man kan tycka vad man vill om, men problemet är att alla inte kan komma. Vad göra? Ber man dem prioritera, stryks något annat viktigt. Ber man dem avstå, för det kommer fler tillfällen, så ses detta som ointresse. Skickar man någon annan, ser det ut som man inte kan prioritera. Samverkansföreningen för Långbro Park som står för arrangemanget. Exakt vem som valde namnet är oklart, men långt och byråkratiskt är det. Hurra !

Vad göra ?

Det enkla svaret är hemmafru. När jag talar med äldre män berättar de gärna hur mycket de gjorde i sin krafts dagar. Det var möten och jobb, å bygga eget hus med egengjuten grund och resor, för att inte tala om alla saker de skrev och träffade, samtidigt som de har tre barn hemma och (en gång) sju på bygden. Berättade jag att de jobbade samtidigt? Helt ogörligt för de flesta. Man framstår som en lite tjatig en om man inte orkar med allt det. Lättejfull, lat eller kanske lite ovillig. I vårt Luthersk präglade land är detta något av en kardinalsynd.

Hemmafrun gjorde det hela möjligt. Alla borde ha en. Lite som en mobil, något bara de mest teknikfrånvända inte skaffar eftersom de tror att de kan klara sig utan. När de väl har en kommer de inse hur fel de haft och aldrig, aldrig gå tillbaka till den där gamla stenåldersluren. (Vi som vet hur bronslurar ser ut tänker genast på något motsvarande, fast tyngre). Men hemmafrun som stod vid spisen, tvättade, sopade och tog hand om snart sagt allt och därför gjorde allt det där andra får inte det hon förtjänade. Gjorde allt annat möjligt. Kanske ska vi tänka att utan hemmafruarna så kunde dessa forna tiders store män inte kommit långt. Vi pratar åratal av oavlönat hemarbete, som när man nämner detta för henne ändå kommer att benämnas med orden ”jag gjorde det för barnen”, som om det inte var en uppoffring utan ett naturligt val. Idag är dessa en utrotningshotad art (även barnen). Vilket få ändå sörjer, eftersom två inkomster och dubbelt betalad skatt alltid är bättre än en och ger pensionspoäng. Vilket ger fler möjlighet att delta, mer av allt och viktigt nog, en far som tar hand om sina barn och läser sagor om kvällen.

Om Redaktionen

You have been told and sold on the idea that you are not in control of your life. The lie we have been sold is that we are victims of what happens in our lives, and that our emotions are created and controlled by the people and situations outside of us. That would make us victims, if it were true.” The Truth is we create our own experience of life in each moment, and that we create our emotions by how we choose to interpret and then respond to the events in our lives.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar